Sokak életét teszi kényelmetlenné a candida gomba elszaporodása. Különösen a nők vannak kitéve a candida támadásának, de férfiak testében is túlszaporodhat. Azért nem beszélhetünk fertőzésről, mert ezek a gombák mindig is jelen vannak a szervezetünkben, segítenek a táplálék lebontásában, problémát akkor okoznak, ha nem ott és nem olyan mennyiségben vannak jelen, mint ami normálisnak mondható.
Mivel nagyon egyértelmű kapcsolat van a candida túlszaporodása és a táplálkozási szokásaink között, ezért könnyen helyreállítható az egyensúly a megfelelő diéta beállításával.
A candida nevében is fellelhető a "cukor" szó - nem véletlenül: a gombák a cukros, szénhidrátdús, élesztős ételeket kedvelik. Ezek visszaszorításával a gombák száma is csökken. Javasoljuk tehát csökkentett cukortartalmú és csökkentett szénhidráttartalmú ételek fogyasztását! Természetesen kerülni kell a sütemények, édességek, cukros üdítők fogyasztását. A sokak által egészségesnek tartott méz valóban egészséges, de attól még legnagyobb része cukor, tehát ez is kerülendő. A gyümölcsök is nagy mennyiségű cukrot tartalmaznak, még a savanyú ízű gyümölcsök is! További kerülendő ételek a fehérlisztből készült pékáruk, de a "barna" pékáruk egy része is csak utólag színezett fehérlisztből készül. Az erjesztett italok, a kovászos pékáruk, az erjesztett tejtermékek, különösen a penészes sajtok is kerülendők
Kedvezően befolyásolja a bélflórát minden zöldség, sovány húsok, hal, hüvelyesek, olajos magvak, köles, hajdina, zab. Fogyasszunk sok fűszernövényt, salátát, fokhagymát! Kenyerek közül a teljes kiőrlésű rozs vagy árpakenyeret válasszuk!
Természetesen komolyabb probléma esetén konzultáljunk orvossal, aki esetleg gyógyszereket is javasol a diéta mellé!